Fachwissen zu allen Erneuerbaren Energien

Dr.  Katia Lasaridi
Assist. Professor

Harokopio University


346 Besucher auf diesem Profil
Sprachkompetenz:    
Schwerpunkte:

Fachbeiträge: Development of a web-based support tool for waste prevention at local authority level (6/2014)

Environmental assessment of waste prevention activities (6/2014)

Monitoring and Evaluation of waste prevention activities in Selected Groups (6/2014)

Household food waste in Greece - estimation through a self-reported food waste diary (6/2014)

Assessment of home composting through stability indices and pathogen inactivation (6/2014)

Pilot-Scale anaerobic co-digestion of sewage sludge and olive mill wastewater for increased biogas production (6/2014)

Define waste criteria for the production of high quality compost (6/2014)

Preliminary assessment of food waste generation in households in Greece (6/2012)

Administrative and economic tools for promoting biodegradable waste diversion from landfill (6/2012)

Abiotic Parameters and microbial Counts as stability indicators during composting of organic waste (6/2012)

Implementation of EPR in Greece: State of the art, challenges and trends (9/2011)

Green vs. standard roofs: a case study from Athens, Greece (6/2009)

Mapping odour nuisance from environmental and industrial installations in Greece (6/2009)

Respiration and microbial community succession as compost stability indicators (10/2008)

Stabilisation and sanitisation of wastewater biosolids during composting (10/2008)

DEVELOPMENT OF THE ATHENS MUNICIPALITY RECYCLING PROGRAM: AN INTEGRATED APPROACH FROM CONCEPT TO IMPLEMENTATION (10/2007)

Mechanical – Biological Treatment Experiences in Greece: Problems, Trends and Perspectives (5/2007)

Microbial Community Succession during Composting of Biowaste as evaluated by Plating Techniques and Denaturing Gradient Gel Electrophoresis Analysis (9/2006)

Implementing the Landfill Directive in Greece: problems, perspectives and lessons to be learned (9/2006)

Composting of local organic by-products for use as a soil amendment in quarry reclamation in Greece (5/2003)

Organic waste management in greece. geography, current status and trends (5/2003)

Login

ASK - Unser Kooperationspartner
 
 


Unsere content-Partner
zum aktuellen Verzeichnis



Unsere 3 aktuellsten Fachartikel

Die Agrarumwelt- und Klimaschutzmaßnahmen 'Moorschonende Stauhaltung' und 'Anbau von Paludikulturen' in Mecklenburg-Vorpommern
© Springer Vieweg | Springer Fachmedien Wiesbaden GmbH (8/2025)
Die Agrarumwelt- und Klimaschutzmaßnahmen 'Moorschonende Stauhaltung' und 'Anbau von Paludikulturen' in Mecklenburg-Vorpommern Das Bundesland Mecklenburg-Vorpommern strebt bis 2040 Klimaneutralität an. Die Entwässerung der Moore verursacht knapp 30 % der landesweiten Treibhausgasemissionen - hier ist dringender Handlungsbedarf. Seit 2023 fördern AUKM-Programme die Anhebung von Wasserständen in landwirtschaftlich genutzten Mooren. Es zeigen sich viele Fortschritte, die aber weiterhin auf Genehmigungs-, Finanzierungs- und Koordinationshürden stoßen.

Paludikultur als Chance für Landwirtschaft, Bioökonomie und Klima
© Springer Vieweg | Springer Fachmedien Wiesbaden GmbH (8/2025)
Wirtschaftliche Perspektiven sind notwendig, um die Landwirtschaft für die Umstellung von entwässerter Moorboden-Bewirtschaftung auf nasse Moornutzung zu gewinnen. Paludikultur-Rohstoffe bieten großes Potenzial für Klima und Bioökonomie. Erste marktfähige Anwendungen zeigen, dass sich etwas bewegt.

Die Revitalisierung von Mooren erfordert ein angepasstes Nährstoffmanagement
© Springer Vieweg | Springer Fachmedien Wiesbaden GmbH (8/2025)
Globale Herausforderungen wie der fortschreitende Verlust der biologischen Vielfalt, die Eutrophierung von Gewässern und die zunehmenden Treibhausgasemissionen erfordern die Wiederherstellung der natürlichen Funktionen von Mooren. Bis jedoch langjährig entwässerte und intensiv genutzte Moore wieder einen naturnahen Zustand erreichen und ihre landschaftsökologischen Funktionen vollständig erfüllen, können Jahrzehnte vergehen. Ein wesentlicher Grund dafür sind die hohen Nährstoffüberschüsse im vererdeten Oberboden.